SCHILDER NODIG? 06-53333586
STUKADOOR NODIG? 06-53333586

Woordenboek

Betekenis van woorden uit onze website

woordenboek

Ornament

(Dat respectievelijk versieren en sieraad betekent) is een compositie of versieringselement dat tot doel heeft een voorwerp of gebouwen of delen daarvan te versieren.

Pleisterwerk

Met gips tot een dikte van 5mm behang of verfklaar afpleisteren.

Raapwerk

Tot een dikte van 5mm tot 30mm met gips of met mortel en cement afpleisteren.

Schuurwerk

Pleisteren met speciale gips ( geel of groenband ) en met een spons een cirkel structuur aan brengen waardoor je door het schaduw effect het schuurwerk krijgt.

Spachtelputz

Een gladde korrel structuur van 1,02 tot 2 mm met de spaan word opgezet en afgewerkt.

Graniet pleister

Korrelachtige cement dat in allerlei granietachtige kleuren te verkrijgen is en vaak op de banden van een buiten gevel word gepleisterd maar ook binnen toe gepast word.

Complex sierpleisterwerk

Kleuren in het pleisterwerk pleisteren zodat een door u ontworpen afwerking ontstaat.

Vloerplakspaan

Een vloerplakspaan is een rechthoekig stuk platstaal, hierop zit een klein beugeltje gelast waarop het handvat zit bevestigd. De vloerplakspaan wordt zowel gebruikt om vloeren aan te strijken als om wanden en dergelijke glad te maken.

Rubber schuurbord

Met een rubber schuurbord wordt net als met een glad houten bord, muren glad gestreken. Met dit verschil dat door de rubberlaag een speciaal effect wordt verkegen.

Stukadoorstroffel

Een stukadoortroffel is eigenlijk een hulpgereedschap en wordt gebruikt om de aangemaakte specie op het raapbord te doen. De troffel bestaat uit een trapezium vormig stuk plaatstaal waar een stukje staal is opgelast (arend) of aangesmeed dat onder een hoek van 90 graden is omgezet, hierop zit het handvat vast.

Paleerijzer

Een paleerijzer is een gereedschap dat wordt gebruikt voor het fijnere stucwerk. Het paleerijzer bestaat uit een stukje rond staal dat aan het ene uiteinde een platte punt heeft, als bij een schroevendraaier. De andere kant heeft ook een platte punt, maar loopt tevens spits toe. Zo kunnen verschillende handelingen met hetzelfde gereedschap worden uitgevoerd.

Houten spaan

De houten spaan wordt gebruikt om de gipsspecie of kalk en gips pleisterspecie op de muur aan te brengen. Dit opbrengen wordt ook wel witpleisteren genoemd. De houten spaan bestaat uit een rechthoekige plank met aan een kant in het midden een handvat bevestigd.

Raapspaan

Een raapspaan is een stalen spaan dat uit een rechthoekig stuk plaatstaal bestaat met een ijzeren strip die onder een hoek van 90 graden is gelast, hierop zit het handvat vast. Een raapspaan wordt gebruikt zoals de naam al aangeeft voor het berapen van muren.

Spackmes

Een spackmes is een rechthoekig metalen blad met op de brede kant een handvat, hiermee kunnen muren gepleisterd worden.

Rei

Een rei is een langwerpig stuk aluminium of hout dat wordt gebruikt om muren die gesmeerd zijn vlak te trekken. De rei voor gips is gemaakt van aluminium en de rei voor kalkspecie of kalkmortel is van hout.

Huisschilder

De schilder verft onderdelen van een gebouw of constructie om het te beschermen tegen corrosie, weersinvloeden en andere agressieve vormen van aantasting van de ondergrond. Het materiaal kan variëren van hout, steen en metaal tot kunststoffen. Schilderen heeft tevens de functie om de ondergronden welke worden geschilderd te verfraaien door met de kleuren te werken. Schilderen kan ook dienen om iets te signaleren, er de aandacht op te vestigen. Denken we hier bijvoorbeeld aan gele buizen die aangeven dat deze voor gas zijn. Het is tevens de aangewezen manier van verfraaiing, omdat verf in een veelheid aan kleuren geleverd wordt. Ook een transparante afwerking met lak of beits kan deze vakman verzorgen. Het laatste doet men als het onderliggende materiaal te mooi of te kostbaar is om met een kleurlaag te verbergen. Naast schilderen houdt hij zich vaak ook nog bezig met behangen, structuren en glas zetten.

Facebook